haptonomische zwangerschapsbegeleiding in Maastricht en Valkenswaard

haptonomische zwangerschapsbegeleiding in Maastricht of Valkenswaard

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding (te volgen in mijn praktijken te Valkenswaard en Maastricht) heeft als focus om al gedurende de zwangerschap contact met de baby te maken, maar ook om gebruik te maken van het contact tussen (aanstaande) ouders om de zwangerschap en bevalling met elkaar te beleven. De haptonomische zwangerschapsbegeleiding vanuit mijn praktijk te Maastricht of Valkenswaard geeft je de informatie en handvatten om gedurende de zwangerschap al naar het ouderschap toe te groeien.
Zodra je zwanger bent kan je al, samen met je partner, contact maken met je kindje. Als je de eerste bewegingen voelt (Dat is meestal rond de 16-20 weken) kan je de reactie van hem of haar op je aanraking al gaan waarnemen. Contact maken doe je door beiden de handen op je buik te leggen en je kindje in je handen uit te nodigen. De ene keer komt het kindje door deze aanraking in beweging, een andere keer komt het juist tot rust. Op deze manier ontdek je samen waar je kindje zich het prettigst bij voelt.

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding rond de 16-20 weken
Rond deze tijd start dan ook de Haptonomische zwangerschapsbegeleiding. Omdat elk ouderpaar verschillend is wordt de begeleiding individueel gegeven. De haptonomische zwangerschapsbegeleiding bestaat in totaal uit zes bijeenkomsten, deze worden gehouden in Maastricht en Valkenswaard.
  • Vijf bijeenkomsten vóór de geboorte.
  • Eén bijeenkomst samen met je kindje, ongeveer zes weken ná de geboorte.
Behalve contact maken met elkaar en met je kindje, komen tijdens de haptonomische zwangerschapsbegeleiding ook onderwerpen aan bod zoals o.a.:
  • een goede lichaamshouding
  • ruimte maken in je schoot waardoor je je kindje makkelijker kunt dragen
  • hoe je de zwangerschap en geboorte zoveel mogelijk samen kunt beleven op jullie eigen unieke manier
  • welke plaats krijgt het kindje in jullie relatie?

geboorte
In de tweede helft van de zwangerschapsbegeleiding staat de geboorte centraal. De verschillende fases van de geboorte worden behandeld. Je oefent met het opvangen van weeën en er wordt aandacht besteed aan het leren omgaan met pijn. Ook leer je lichamelijke signalen herkennen en krijg je inzicht hoe je hiermee kunt omgaan.

Het vertrouwen in je lichaam neemt hierdoor toe. Je voelt hoe je je kracht optimaal kunt gebruiken zodat je je kindje tijdens de geboorte beter kan begeleiden. Je partner speelt in de zwangerschap én bij de geboorte, een enorm belangrijke rol. Doordat je partner tijdens de zwangerschap al intensief bij jou en je kindje is betrokken, zal hij of zij beter in staat zijn om je bij de geboorte te ondersteunen. Deze betrokkenheid van beide partners bij de zwangerschap en de geboorte, vormt een goede basis voor een hechte band tussen ouders en kind. Mogelijk verloopt de geboorte op een andere manier dan dat jullie graag gewild hadden, bijvoorbeeld in het ziekenhuis of je moet een keizersnee ondergaan. Tijdens de begeleiding wordt hier ook op ingegaan zodat jullie zo goed mogelijk voorbereid zijn.

Tijdens de laatste afsluitende bijeenkomst met jullie alle drie samen, gaan we kijken hoe jullie de geboorte en de eerste weken daarna hebben ervaren, en besteden we aandacht aan hoe je op een meer haptonomische manier met je kindje om kunt gaan.

Meer weten over haptonomische zwangerschapsbegeleiding via Praktijk Simone Peerdeman in Valkenswaard en Maastricht?

Ben je geïnteresseerd geraakt en wil je graag weten of haptonomische zwangerschapsbegeleiding in Valkenswaard of Maastricht je kan helpen bij jouw zwangerschap? Mail of bel dan even met met Ingrid van der Kamp ingrid@praktijksimonepeerdeman.nl of 06 - 83 417 175